O nama

Mi smo dobrovoljna i neprofitna udruga građana, a osnovani smo 1959. godine od kada djelujemo na pružanju podrške i unaprjeđenju kvalitete života osoba intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji.

Ciljevi Udruge sukladno našem Statutu su: unapređenje kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama, razvoj socijalnih usluga utemeljenih na životu u zajednici, poticanje zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoćama, promicanje empatije i jačanje socijalne uključenosti osoba s intelektualnim teškoćama te poticanje volontiranja u lokalnoj zajednici.

Tijela upravljanja Udrugom su Skupština, Upravni odbor, predsjednik  i dopredsjednik. Predstavnici članova Udruge u aktualnom sazivu Skupštine su: Danica Davidović, Jadranka Tomac, Franka Cvijanović, Mariza Legović, Božica Modrušan, Marino Belac, Bernadra Klanjac, Sanja Pernić, Klarita Radoš Matijašić, Ozren Catela, David Civitico, Alen Čaušević, Paula Čermin, Dijana Dobran i Tamara Teković. Predsjednik Udruge je Ozren Catela, a dopredsjednica Paola Čermin.

Aktualne informacije o aktivnostima Udruge dostupne su na našim mrežnim staricama te društvenoj mreži https://www.facebook.com/uoit.istre.

Za sve ostale informacije slobodno nam se obratite:

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre
HR-52100 Pula, Kraška 1
+385 95 242 55 56
www.uoiti.hr
ured@uoiti.hr

Obavijesti o novom mandatnom razdoblju Skupštine udruge

27.12.2021. – Odluka o raspisivanju izbora za predstavnike članova u Skupštini
03.01.2022. – Poziv članovima udruge za kandidiranje za predstavnika članova udruge u Skupštini

Glasački listići dostavljaju se poštom, a član glasovanje može obaviti slanjem istog poštom na adresu sjedišta udruge ili koristeći dobivene pristupne podatke na mrežnoj stranici  http://izbori.uoiti.eu/.

1. izborna jedinica – Istočna istra -gradovi i općine: Labin, Raša, Barban, Pićan, Kršan, Sv. Nedjelja
2. izborna jedinica – zapadna Istra: Poreč, Buje, Umag, Novigrad, Tar-Vabriga, Kaštelir-Labinci, Vrsar, Sv. Lovreč, Višnjan, Brtonigla, Grožnjan, Funtana, Vižinada
3. izborna jedinica – središnja Istra: Pazin, Buzet, Sv. Petar u šumi, Tinjan, Karojba, Motovun, Oprtalj, Lanišće, Lupoglav, Cerovlje, Gračišće
4. izborna jedinica –  južna Istra: Pula, Rovinj, Fažana, Vodnjan, Marčana, Medulin, Ližnjan, Svetvinčenat, Bale, Kanfanar, Žminj


Udruga djeluje preko 60 godina! 

Naša udruga osnovana je 19. svibnja 1959. pod nazivom Društvo za pomoć mentalno retardiranim osobama. Osnivači su bili roditelji i skrbnici u suradnji s osobljem Pomoćne osmogodišnje škole u Puli. U to vrijeme nije bilo nikakvih drugih aktivnosti namijenjenih osobama s intelektualnim teškoćama te je osnivanje Društva bio jedini oblik udruživanja roditelja kako bi pružili pomoć jedni drugima. U tim prvim desetljećima djelovanja Udruge koje je bilo obilježeno značajnom stigmatizacijom i predrasudama prema djeci, mladima i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama, roditelji su udruživanjem u nacionalni savez te zagovaračkim aktivnostima potaknuli osnivanje tadašnjeg Centra za radno-proizvodne aktivnosti u Vodnjanu, odnosno današnje državne ustanove socijalne skrbi Centra za rehabilitaciju Pula, unaprijedili kvalitetu obrazovanja, zaštitnog zapošljavanja, materijalnih prava osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih roditelja, kao i pružanje dnevne i trajne (institucionalne) skrbi za ovu populaciju.

1964-godisnja skupstina UOITI

Do kraja 1995. godine Društvo je djelovalo na području bivše Općine Pula (danas jedinice lokalne samouprave: Pula, Fažana, Vodnjan, Barban, Marčana, Medulin i Ližnjan) i uključivalo je sedamdesetak obitelji osoba s intelektualnim teškoćama. Tih je godina, kao i većina roditeljskih udruga u Hrvatskoj, naša udruga započela provoditi povremene edukacijsko-rehabilitacijske aktivnosti za svoje članove, poznatije pod nazivom “Klub”.  Svrha osnivanja i djelovanja klubova osoba s intelektualnim teškoćama bila je doprinijeti socijalnom aktiviranju osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji, njihovom međusobnom druženju, kreativnom izražavanju te sudjelovanju u aktivnostima u lokalnoj zajednici u kojoj žive same ili s obiteljima. U pravilu klubovi se organiziraju u prostorima Udruge i to u sredinama gdje ne postoje socijalne usluge, jedan do tri puta tjedno u trajanju od dva sata. Djelovanje klubova Udruge u Istri u prvim godinama financirala je država kroz nacionalni savez, dok je kasnije taj model redovitog financiranja napušten te je Udruga nastavila provoditi klupske aktivnosti koje su bile sufinancirane kroz javne natječaje jedinica lokalne i regionalne samouprave te ministarstva nadležnog za poslove socijalne politike. Klubovi su djelovali u gotovo svim većim gradskim središtima u Istri. Od svojeg začetka pa do danas Udrugu su među ostalima uspješno vodili Mile Radešić, Salih Zahirović i Rudolf Kostešić.

Na redovnoj skupštini održanoj 2003. godine dolazi do promjene naziva Udruge u Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije sa sjedištem u Puli, a područje aktivnosti proširuje se na Istarsku županiju. Povodom pedesetogodišnjice rada udruge, 2009. godine, Udruzi je dodijeljen novi prostor na korištenje, u Kraškoj 1 u Puli, gdje se odvijaju aktivnosti ureda udruge i aktivnosti kluba Pula. Zbog sve većeg interesa za redovnim dnevnim aktivnostima dio klubova prerastao se organizirati kako bi se svi raspoloživi resursi usmjerili na organiziranje i pružanje dnevnih aktivnosti (poludnevni boravak) za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama. Tako je dotadašnji Klub u Buzetu 2011. godine prerastao u program Naša dnevna zajednica Buzet, a 2015. godine s radom započinju i dnevne aktivnosti u Pazinu. Nažalost, dnevne aktivnosti u Buzetu prestaju se organizirati u kolovozu 2018. godine, usprkos svim razgovorima, osiguravanjem dodatnih/vlastitih sredstava te volonterskog angažmana budući da Udruga nije uspjela dogovoriti model financijske održivosti pružanja usluge.

2015-09-11 12.04.58

Od 2010. pa nadalje Udruga provodi više projekata sufinanciranih iz fondova Europske unije te Republike Hrvatske, a više o istima možete saznati na ovim stranicima. Skupština udruge na sjednici održanoj 11. rujna 2015. godine mijenja naziv u Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre, skraćeno UOITI.