Uspješno održan 2. Festival “Život pun mogućnosti”

U Labinu je, u prepunoj Gradskoj knjižnici, uspješno održan 2. Festival “Život pun mogućnosti” kojeg je organizirao Centar za inkluziju i podršku u zajednici u partnerstvu s Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama Istre, Udrugom za promicanje stvaralaštva Art studio i Gradom Labinom. Sadržaj festivala odnosi se na radno uključivanje osoba s invaliditetom, s posebnim naglaskom na osobe s intelektualnim teškoćama.

Festival je održan u okviru projekta Život pun mogućnosti čiji je cilj unaprijediti zapošljivost osoba s intelektualnim teškoćama u Istri razvojem novih socijalnih usluga koje nedostaju zajednici. Kroz projekt se povećavaju kompetencije za tržište rada i zapošljivost osoba s intelektualnim teškoćama upravo razvojem dnevnih radnih aktivnosti i volontiranjem u zajednici rekao je Ozren Catela, voditelj projekta.

IMG_6863_small

Projekt traje 14 mjeseci, do 31.08.2016., tijekom kojih je pokrenut rad Centra za inkluziju s dnevnim programom umjetničko-obrtničkih aktivnosti i program organske poljoprivredne proizvodnje za osobe s intelektualnim teškoćama u Puli i Labinu. Također, razvijena je podrška u aktivnom uključivanju osoba s invaliditetom u zajednicu u 6 gradova u Istri (Pula, Labin, Buje, Poreč, Buzet i Pazin).

Dok je u siječnju ove godine 1. Festival “Život pun mogućnosti” bio posvećen socijalnim uslugama za osobe s invaliditetom., na 2. Festivalu “Život pun mogućnosti”  u Labinu govorilo se o zapošljavanju osoba s invaliditetom s naglaskom na osobe s intelektualnim teškoćama. U sklopu individualnih prezentacija zamjenica labinskog gradonačelnika Eni Modrušan govorila je o podršci Grada Labina inkluzivnom uključivanju osoba s invaliditetom u zajednicu. Marinela Benažić iz Udruge za zapošljavanje osoba s invaliditetom INPROMO govorila je o radnom uključivanju osoba s invaliditetom u Labinu, a Danijela Kasumović Maružin iz socijalne zadruge u osnivanju prezentirala je temu “Društveno poduzetništvo-nova strategija zapošljavanja osoba s invaliditetom”. O povećanju zapošljivosti ranjivih skupina govorila je Lana Načinović, projekt podrška u zajednici TRIP B, a o potporama HZZ-a za osobe s invaliditetom podatke je iznijela Arlin Gobo iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područni ured Pula. U sklopu individualnih prezentacija, o svojim bogatim iskustvima kroz volontiranje govorili su i volonteri; Dalibor Davidović koji volontira u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu, Sanja Nežić koja volontira u Dječjem vrtiću Grdelin u Buzetu te Masimo Vladić koji volontira u Gradskoj knjižnici u Labinu. Nakon zanimljivih izlaganja održana je panel rasprava.

slika za objave - nova