U Labinu najavljen 2. festival Život pun mogućnosti

Zamjenica gradonačelnika Eni Modrušan, suradnica na projektu Jovana Prusac-Fabris te agronom Branko Franković voditelj dnevnog programa organske poljoprivredne proizvodnje u Labinu, u gradskoj su vijećnici predstavili javnosti drugi festival „Život pun mogućnosti“ koji se u četvrtak održava u Labinu. Modrušan je istaknula kako je Labin poznat po tome da posebnu pažnju posvećuje osobama s posebnim potrebama, može im osigurati kvalitetna život, a kroz centar Liče Faraguna pruža sigurnost te provodi obilje aktivnosti učenicima ograničenih sposobnosti. „Želim istaknuti kako smo s Centrom za inkluziju iz Pule, pronašli zajednički jezik, te dogovorili održavanje drugog festivala u našem gradu, nakon što se prvi održao u Puli“ rekla je Modrušan.

Jovana Prusac-Fabris iz pulskog centra, pojasnila je kako je Centar za inkluziju i podršku u zajednici kao prijavitelj, te partneri Grad Labin, Udruga osoba s intelektualnim poteškoćama Istre i Udruga za promicanje stvaralaštva Art studio, započeo prošle godine provedbu projekta „Život pun mogućnosti“. Pridruženi suradnici na projektu su Istarska županija, Centar za socijalnu skrb Labin, Centar za socijalnu skrb Pula, te Volonterski centar Istra.

Opći cilj projekta je unaprijediti zapošljivost osoba s intelektualnim poteškoćama u Istarskoj županiji razvojem novih socijalnih usluga koje nedostaju u zajednici. Specifični cilj projekta je povećati kompetencije za tržište rada i zapošljivost osoba s intelektualnim teškoćama razvojem dnevnih radnih aktivnosti te jačanjem aktivnog sudjelovanja u zajednici.

Prusac-Fabris je istaknula, kako kroz 14 mjeseci provedbe projekta očekuju ostvarenje slijedećih projektnih rezultata. – Pokrenuti rad Centra za radnu inkluziju s dnevnim programom radnih aktivnosti osoba s intelektualnim teškoćama, razvijati podršku u aktivnom uključivanju osoba s invaliditetom u zajednicu te upoznati javnost s dobrom praksom projekta. U šest gradova (Pula, Labin, Pazin, Buje, Buzet, Umag) na području Istarske županije formirane su službe podrške s ciljem povezivanja zainteresiranih organizatora volontiranja (organizacije civilnog društva, javne ustanove i organizacije) sa zainteresiranim osobama s intelektualnim teškoćama za volontiranje. Ono što me posebno raduje je činjenica da je to projekt u kojemu se svi osjećaju isto korisnima, rekla je Prusac-Fabris. O projektu je informirano preko 70 organizacija te uključeno preko 20 volontera s invaliditetom.

Branko Franković je napomenuo kako je drugi festival u okviru projekta posvećen radnoj inkluziji osoba s invaliditetom s naglaskom na osobe s intelektualnim teškoćama. Pritom je pohvalio ekološki voćnjak i povrtnjak, za koji je Grad Labin ustupio zemljište površine 2 000 četvornih metra, na koja su štićenici zasadili pet vrsta voća i preko petnaest vrsti povrća. Franković je rekao kako se nabavilo i posadilo 50 stabala jabuke za Labin i 65 za Pulu. Voćke su maksimalne visine dva metra tako da se sva njihova obrada može obavljati s tla, zbog činjenice da voćnjake obrađuju ljudi ograničenih sposobnosti-rekao je Franković. Ukupni proračun projekta iznosi 1.4 milijuna kuna, od kojih su 85 posto sredstva Europskog socijalnog fonda, a ostatak sredstva Državnog proračuna

Drugi festival „Život pun mogućnosti“ počinje u četvrtak u polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice s početkom u 10,00 sati. U sklopu individualnih prezentacija izlagat će predstavnici Grada Labina, Udruge INPROMO, socijalne zadruge u osnivanju, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, projekta TRIP B i 3 volontera. Nakon toga predviđena je panel rasprava.

Na labinskoj tržnici i u Gradskoj knjižnici bit će postavljeni info punktovi na kojima će se građani moći informirati o projektu i to u vremenu od 10-12 te od 16-18 sati. U sklopu Festivala na poljoprivrednom zemljištu u Labinu održat će se javna prezentacija projekta.

slika za objave - nova