Održan okrugli stol “Važnost redovitih oblika tjelesnog vježbanja za osobe s intelektualnim teškoćama

U okviru javne kampanje projekta Unapređenje i širenje usluga izvaninstitucijske skrbi za osobe s intelektualnim teškoćama na području urbane aglomeracije Pula u Dnevnom boravku CGU Rojc, u petak 27/01/2023 održan je okrugli stol na temu Važnost redovitih oblika tjelesnog vježbanja za osobe s intelektualnim teškoćama. Naime, kao dio naših nastojanja za unapređenjem tjelesnog i psihičkog zdravlja te općenito kvalitete života naših korisnika, u okviru usluge poludnevnog boravka u Puli organiziramo dnevne sportsko-rekreativne aktivnosti koje su prilagođene njihovim interesima i mogućnostima. Dokazano je da je tjelesno neaktivan (tzv. sjedalački) način života rizični čimbenik za razvoj brojnih kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i krvnih žila, vodećeg uzroka smrtnosti razvijenog svijeta. S druge strane, aktivan život je u izravnoj vezi s brojnim socijalnim i psihološkim koristima, a povezan je i s produženim očekivanim trajanjem života zbog čega osobe koje se redovito bave tjelesnom aktivnošću žive dulje. Osobe koje su tjelesno neaktivan životni stil zamijenili aktivnim, iskazuju zadovoljstvo tjelesnim i psihičkim zdravljem i boljom kvalitetom života.

Tom prilikom na okruglom stolu, a na temu važnosti redovitih oblika tjelesnog vježbanja za osobe s intelektualnim teškoćama te vlastitim primjerima uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama, govorili su stručnjaci i praktičari na ovom području.

Doc.dr.sc. Hrvoje Vlahović, prof. reh. sa Sveučilišta u Rijeci, osvrnuo se na rad Plivačkog kluba Forca iz Rijeke te razvoj paraolimpijskog pokreta kako na nacionalnom nivou tako i na međunarodnom nivou. Poseban osvrt dao je na Paraolimopijske igre u Londonu koje su bile prekretnica modernog paraolimpizma iz više razloga: najveći broj gledatelja na otvorenju igara, 2,5 milijuna prodanih ulaznica te najveća medijska pokrivenost ovog događaja.

Ivan Radešić, trener Atletski klub Spektar iz Pula predstavio je aktivnosti svoga kluba i način uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama. PRedstavio je brojne atletske aktivnosti i natjecanja na kojima klub sudjeluje. Dragan Stokić, iz Nogometnog kluba Uljanik Pula, predstavio je primjer dobre prakse u vidu uključivanju osobe s intelektualnim teškoćama u podršci aktivnostima kluba u radu s mlađim dobnim kategorijama.

Lana Demark, bacc. fizioterapije iz Udruge za fizikalnu terapiju i terapiju potpomognutu životinjama MOTUS VITA EST Pazin, istakla je aktivnosti udruge i važnost aktivnosti za održavanje i unapređenje zdravlja osoba s intelektualnim teškoćama. Marko Perkov, iz Centra za inkluziju i podršku u zajednici Pula istaknuo je važnost inkluzivnih sportskih aktivnosti i uključenosti osoba s intelektualnim teškoćama u redovne aktivnosti sportskih i rekreativnih organizacija za opću populaciju te iznio primjer Kluba brazilske jiu-jitse “Lotus” iz Pule.

Niko Travica, voditelj iz Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre, predstavio je sportsko-rekreativne aktivnosti u okviru usluge poludnevnog boravka za osobe s intelektualni teškoćama koje se provode u okviru projekta “Unapređenje i širenje usluga izvaninstitucijske skrbi za osobe s intelektualnim teškoćama na području urbane aglomeracije Pula“, a koji provodi Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre u partnerstvu i Grad Vodnjan od 01.05.2021. do 01.05.2023.


Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre provodila je projekt Usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim i/ili mentalnim teškoćama u Istri II (kodni broj: UP.02.2.2.14.0088).

Projekt se provodio u razdoblju od 26.05.2021. do 26.01.2023., a više o projektima osobne asistencije saznajte na profilu na društvenoj mreži: Usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim teškoćama u Istri.

Specifični cilj projekta bio je pružati uslugu osobne asistencije za 16 osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, osobe s intelektualnim i/ili mentalnim oštećenjima, na području Istarske županije, radi unapređenja njihove socijalne uključenosti i kvalitete života, zapošljavanjem osobnih asistenata.

Proračun projekta i iznos bespovratnih sredstava iznosio je 1.920.905,04 kuna od čega 85% sredstava sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a 15% Republika Hrvatska iz Državnog proračuna.

Više informacija o fondovima EU:
www.strukturnifondovi.hr
www.esf.hr

Za sve informacija slobodno nas kontaktirajte:
UOITI, HR-52100 Pula, Kraška 1
email: ured(a)uoiti.hr
kontakt osoba: Ozren Catela
telefon: 095 242 55 56