Obilježen Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama u Puli i dodijeljene Povelje Naš prijatelj

Danas, 25.05.2023., je u Puli, na Trgu Portatara s početkom u 11:00 sati održano središnje obilježavanje Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama u organizaciji Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre. Obilježavanje ovogodišnjeg Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama organizirano je na otvorenom zbog želje veće vidljivosti i senzibilizacije javnosti o društvenoj uključenosti i pravu na životu zajednici ove populacije, ali zbog vremenskih okolnosti umjesto 16. svibnja obilježen je danas i to u okviru projekta Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula u kojem je Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre partner, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

16. svibnja, Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama – jednoglasno je proglasio Hrvatski sabor 2017. godine., od kada se obilježava u organizaciji Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama te brojnih udruga na području cijele Hrvatske. U Istri od 2018. godine obilježavamo ovaj za nas važan datum središnjim okupljanjem te nizom prigodnih manifestacija.

Tijekom svečanosti obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama svake godine Udruga predstavi dio naših aktivnosti na području inkluzivnih socijalnih usluga, socijalnog uključivanja i zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoćama od strane organizacija koje skrbe o osobama s intelektualnim teškoćama s područja Istarske županije. Ove godine program su obilježili Jadran Balenović recitirajući svoju pjesmu Diskriminacija te duet Vjekoslava Močiboba i Kristine Brečević koji su izveli nekoliko popularnih pjesama.

Važnost života u zajednici, rada osoba s invaliditetom i podrške koju udruge pružaju svojim korisnicima istakle su pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstveno i socijalnu skrb Istarske županije Davorka Maras – Tkačuk te zamjenica Gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić istaknuvši podršku koju Županija i Grad izravno omogućuju osobama s invaliditetom kao i njihovim organizacijama.

Okupljenim osobama s intelektualnim teškoćama, njihovim obiteljima i građanima obratio se i predsjednik organizatora te predsjednik Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama Ozren Catela koji se u svom govoru prisjetio početaka rada udruge i osnivanja udruge prije 64 godine, inicijativa koje udruga do sada pokrenula u korist ove populacije te se osvrnuo ukratko na današnju situaciju, projekte koji se provode te zaželio svima daljnji uspješan nastavak rada i puno zajedničkog druženja.

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama javno su dodijeljena i posebna priznanja za aktivan, volonterski i dugogodišnji doprinos uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama u život zajednice pod motom „Naš prijatelj“ i „Naša prijateljica“.

Za 2023. godinu povelja Naša prijateljica dodijeljena je gospođi Nadi Putinja iz Pazina koja sudjeluje u aktivnostima zajedno s osobama s intelektualnim teškoćama od pokretanja aktivnosti na Pazinštini pružajući im podršku kako bi razvili svoje umjetničke i kreativne potencijale te ih kao kvalitetna umjetnička djela predstavili javnosti. Svojim angažmanom gospođa Putinja snažno potiče svoju okolinu na djelovanje u cilju unaprjeđenja kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama na području Pazinštine.

Drugi ovogodišnji dobitnik povelje „Naš prijatelj“ je gospodin Branko Franković iz Labina. Branko Franković sudjeluje u aktivnostima zajedno s osobama s intelektualnim teškoćama gotovo od pokretanja aktivnosti na Labinštini organizirajući i vodeći radne aktivnosti u okviru organskog vrta u Labinu. Kroz ove aktivnosti naši članovi zorno usvajaju nova znanja i vještine o obradi zemlje, uzgoju biljaka te kvalitetnoj prehrani boraveći u prirodi. Osim navedenog gospodin Franković vrlo uporno i snažno, kroz svo to vrijeme, potiče svoju okolinu na djelovanje kako bi život osoba s intelektualnim teškoćama na Labinštini bio još kvalitetniji i ljepši. Plakete Naš prijatelj gospođi Nadi Putinja i gospodinu Branku Frankoviću uručio je Naš prijatelj, puležan, Dragan Stokić – Stole. Istaknimo i to da u voditelji programa bili naš član Neven Kresina i kolegica Marta Tilinger.

Projekt „Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula“ za cilj ima povećati zapošljivost ranjivih skupina. Uz navedeno, cilj je kroz stvaranje preduvjeta za zapošljavanje osoba iz ranjivih skupina osvijestiti o važnosti socijalne uključenosti svih skupina jednog društva, jedne zajednice. Dodatno, posebna pažnja ide u smjeru smanjenja diskriminacije s obzirom na to da je prepoznata kao ozbiljna prepreka za socijalnu uključenost ranjivih skupina, posebice kroz zapošljavanje.

Kroz ovaj projekt provoditi će se aktivnosti osnaživanja i pripreme ranjivih skupina za lakše zapošljavanje, te aktivnosti pripreme i osvještavanja poslodavaca o mogućnostima zapošljavanja ranjivih skupina te njihovo umrežavanje i potencijalno matchiranje. Nadalje, educirati će se mentori i osigurati njihove plaće za praćenje osoba iz ranjivih skupina na posao kako bi im olakšali prilagodbu i pomogli u prilagodbi i savladavanju poteškoća u prvih nekoliko mjeseci zaposlenja. Nadalje, u sklopu ovog projekta izraditi će se edukacijski kurikulum „Manager i management društvenog poduzeća“ te provesti edukacije budućih društvenih poduzetnika, provoditi radionice društvenog inoviranja te izraditi program djelovanja Social impact HUBa. Uz sve to predviđeno je niz PR aktivnosti sa ciljem osvještavanja o važnosti socijalne uključenosti ranjivih skupina kroz medijsku kampanju, kratki dokumentarni film, video sadržaje, javne događaje, te suradnju sa influencerima.

Nositelj projekta je Općina Marčana, a partneri su uz Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama Istre i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Udruga slijepih Istarske županije, Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije, Društvo multiple skleroze Istarske županije te Udruga cerebralne paralize Istarske županije.

Projekt se provodi od 28.05.2021. do 28.05.2023.

Više o projektu saznajte na:

– našim stranicama: zaposljavanje.uoiti.eu

– stranicama projekta: zaposliosi-istra.hr/hr/

Projekt, ukupne vrijednosti 2.201.232,00 kn, u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, a u sklopu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) za Urbano područje Pula. Više informacija o fondovima EU: www.strukturnifondovi.hr www.esf.hr

Kontakt podaci nositelja projekta:
Općina Marčana, Marčana 158, 52206 Marčana
www.marcana.hr marcana(a)marcana.hr
052/571-058, 052/571-098