POZIV: Obilježavanje Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama

Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate obilježavanje Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama koje će se održati u Puli, na Trgu Portarata, u četvrtak, 25.05.2023. s početkom u 11:00 sati, a uključivati će inkluzivni kulturno-zabavni program te svečanu dodjelu Povelja Naš prijatelj zaslužnim građanima za aktivan doprinos uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama u život zajednice.

Molimo Vas da Vaše sudjelovanje potvrdite putem sljedećeg obrasca:

Prijava sudjelovanja na obilježavanju Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama
Kako ste čuli za ovaj događaj *

Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama – 16. svibnja jednoglasno je proglasio Hrvatski sabor na svojoj sjednici održanoj 31. ožujka 2017. kako bi konačno ovoj populaciji osoba s invaliditetom pripalo pravo na dostojanstven život u zajednici. U Hrvatskoj udruge osoba s intelektualnim teškoćama obilježavaju Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama kako bi se osvrnuli na položaj osoba s intelektualnim teškoćama kako u lokalnoj zajednici tako i na području Republike Hrvatske.

Naš prijatelj posebno je priznanje koje povodom obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama u Istri od 2018. godine zajednički dodjeljuju Udruga osoba s intelektualnim teškoćama IstreCentar za inkluziju i podršku u zajednici Centar za inkluzivnu podršku i zapošljavanje INPROMO, udruge koje dugi niz godina provode brojne aktivnosti u Istri uključujući velik broj osoba s intelektualnim teškoćama i pružajući različite usluge, a u znak zahvalnosti i priznanja ljudima za njihov značajan doprinos uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama u život zajednice.

Ovogodišnje obilježavanje Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama održava se kao dio projekta Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula. Organizacija ovog događaja financirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda. Više o fondovima EU: www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr

Projekt „Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula“ za cilj ima povećati zapošljivost ranjivih skupina. Uz navedeno, cilj je kroz stvaranje preduvjeta za zapošljavanje osoba iz ranjivih skupina osvijestiti o važnosti socijalne uključenosti svih skupina jednog društva, jedne zajednice. Dodatno, posebna pažnja ide u smjeru smanjenja diskriminacije s obzirom na to da je prepoznata kao ozbiljna prepreka za socijalnu uključenost ranjivih skupina, posebice kroz zapošljavanje.

Kroz ovaj projekt provoditi će se aktivnosti osnaživanja i pripreme ranjivih skupina za lakše zapošljavanje, te aktivnosti pripreme i osvještavanja poslodavaca o mogućnostima zapošljavanja ranjivih skupina te njihovo umrežavanje i potencijalno matchiranje. Nadalje, educirati će se mentori i osigurati njihove plaće za praćenje osoba iz ranjivih skupina na posao kako bi im olakšali prilagodbu i pomogli u prilagodbi i savladavanju poteškoća u prvih nekoliko mjeseci zaposlenja. Nadalje, u sklopu ovog projekta izraditi će se edukacijski kurikulum „Manager i management društvenog poduzeća“ te provesti edukacije budućih društvenih poduzetnika, provoditi radionice društvenog inoviranja te izraditi program djelovanja Social impact HUBa. Uz sve to predviđeno je niz PR aktivnosti sa ciljem osvještavanja o važnosti socijalne uključenosti ranjivih skupina kroz medijsku kampanju, kratki dokumentarni film, video sadržaje, javne događaje, te suradnju sa influencerima.

Nositelj projekta je Općina Marčana, a partneri su uz Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama Istre i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Udruga slijepih Istarske županije, Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije, Društvo multiple skleroze Istarske županije te Udruga cerebralne paralize Istarske županije.

Projekt se provodi od 28.05.2021. do 28.05.2023.

Više o projektu saznajte na:

– našim stranicama: zaposljavanje.uoiti.eu

– stranicama projekta: zaposliosi-istra.hr/hr/

Projekt, ukupne vrijednosti 2.201.232,00 kn, u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, a u sklopu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) za Urbano područje Pula. Više informacija o fondovima EU: www.strukturnifondovi.hr www.esf.hr

Kontakt podaci nositelja projekta:
Općina Marčana, Marčana 158, 52206 Marčana
www.marcana.hr marcana(a)marcana.hr
052/571-058, 052/571-098