Održana Završna konferencija projekta o zapošljavaju ranjivih skupina na Urbanom području Pula

U petak 26. svibnja u Hotelu Park Plaza Histria održana je završna konferencija projekta „Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula“ financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, a u sklopu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) za Urbano područje Pula.

Na uvodnom obraćanju, Načelnik Općine Marčana, g, Predrag Pliško, pozdravio je sve prisutne i zahvalio se svim partnerima u projektu, te izrazio veliko zadovoljstvo što je Općina Marčana bila nositelji ovog hvalevrijednog i važnog projekta. „Zapošljavanje ranjivih skupina je u našem društvu još uvijek stigmatizirano, nepoznato i rijetko te smo ovim projektom doprinijeli u stvaranju pretpostavki za povećanje zapošljavanja osoba koje iz bilo kojeg razloga spadaju u ranjive skupine“ rekao je Načelnik Pliško.

Ovo je jedan od tri projekata financiranih iz sredstava za Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU mehanizma) za Urbano područje Pula te je Gradonačelnik Grada Pule, Filipa Zoričić izrazio zadovoljstvo i važnost ovog i ovakvih projekata te napomenuo kako će Grad Pula uvijek biti podrška ovim temama i dionicima koji rade ovako važne stvari za grad.

Ovaj projekt je okupio 5 udruga, jednu općinu i 1 zakladu. Svi zajedno provodili su aktivnosti koje mogu pomoći da se osobe (koje iz nekoga razloga jesu ranjive), zaposle. Projekt je predstavljen kroz iskustvo koje su iznijeli predstavnici partnerskih organizacija: Ivica Tolić i Alma Zulim iz Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije, Ozren Catela iz Udruge osoba s intelektualnim teškoćama, Snježana Raić iz Društva multiple skleroze Istarske županije te Jakov Benazić iz Općine Marčana.

Provedbom ovog projekta „zagreblo“ se u problematiku oko zapošljavanja osoba iz ranjivih skupina te se pokazalo da je aktualiziranje te teme vrlo važno. Konferencija je okupila razne dionike: predstavnike stručnih institucija, civilnog sektora, poslodavce te pripadnike ranjivih skupina od kojih su se čule razne informacije i razmišljanja, kao i stručna znanja i preporuke na temu zapošljavanja ranjivih skupina.

Na kraju same konferencije uslijedio je okrugli stol na temu “Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina”. Sudionici okruglog stola bili su: Natalija Krajnović i Mira Pekeč-Knežević (Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom), Đurđica Hribar (Centar za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka), Višnja Popović (Škola za odgoj i obrazovanje Pula), Danijela Kasumović-Maružin (Škola za odgoj i obrazovanje Pula), Elena Božac Čujić (Istarska županija), Ozren Catela (Udruga osoba s intelektualnim teškoćama), Marko Perkov (Udruga osoba s intelektualnim teškoćama), Nataša Milohanović (Centar za društveno poduzetništvo), Alma Zulim, (Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije), Snježana Raić (Društvo multiple skleroze Istarske županije). Kroz zajednički razgovor raspravljalo se o potencijalnim budućim potrebama ranjivih skupina i projektima te aktivnostima koje se svakako trebaju nastaviti i nakon završetka ovog projekta a sve u cilju boljeg i učinkovitijeg zapošljavanja ranjivih skupina.